25 Nisan 2020

Geleceğin Popüler Mesleklerini Yakından Tanıyalım

Yapay Zeka Mühendisliği: Makineleri insan beyniymiş gibi tasarlayan ve oluşturan, makine öğrenme algoritmalarını geliştiren meslek dalıdır. Yapay zeka mühendisleri, yapay zeka modellerini test eder ve çalıştırır. Önümüzdeki dönemlerde sıkça duyacağımız ve hayatımızın birçok alanında bize yardımcı olacak makinelerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacak bir meslek olacak.

Çöp Mühendisliği: Dünya genelinde her yıl ortalama 2 milyar tondan fazla çöp oluşuyor. İşte bu noktada “Çöp Mühendisliği” olarak tanımlanan yeni bir uzmanlık alanı ortaya çıktı. Çöp mühendisliği için “geri dönüşümün profesyonelleştirilmiş hali” diyebiliriz. Çöp mühendisliğinde gıdalar bile geri dönüşüm sayesinde kullanılabilen başka malzemelere dönüşebiliyor. Çöp mühendisleri; atıkların oluştuğu andan itibaren ayrıştırılması, sınıflandırılması ve çevreye zarar vermesini önleyecek şekilde sürdürülebilir ve yenilenebilir olarak geri kazandırılması konularında teknik bilgiye sahip kişilerdir.

Hiper Akıllı Ulaşım Mühendisliği: Geleceğin popüler mesleklerinden biri olan hiper akıllı ulaşım mühendisi, ulaşım teknolojisinin geliştirilmesinde görev alır.

Gömülü Sistemler Mühendisliği: Gömülü sistem mühendisi, herhangi bir cihaza “akıllı” olma özelliği kazandıran elektronik ve yazılımsal donanımlar üzerinde çalışan kişidir. Gömülü sistem mühendisleri, elektronik cihazların geliştirilmesi faaliyetlerinde önemli rol oynar. Cihazların ihtiyaçlarını tespit eder ve yazılım geliştirme aşamasında görev alır.

3D Yazıcı Mühendisliği: Üç boyutlu yazıcılar, dijital ortamda bulunan çizimlerin somut nesnelere dönüştürülmesini sağlamaktadır. 3D yazıcı mühendisliği, bu yazıcıların denetimini, kurulumunu ve işlemesini takip eden mühendislik dalıdır. Üç boyutlu yazıcılara gelecekte daha çok ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor.

Robotik Mühendisliği: Robot ve robotik sistemleri tasarlayan meslektir. Görev tanımları arasında plan ve şema tasarlamak, robot üretim sürecini yönetmek, düşük maliyetli ve verimli robotlar geliştirmek vardır. Robotlar tıp, havacılık, otomotiv gibi sektörlerde oldukça kullanılmaktadır.

İklim Kontrolü Mühendisliği: Küresel ısınma beraberinde birçok iklim değişikliğini de getirmektedir. İklim mühendisi, gelecekte karşılaşılacak iklim değişikliklerinin önlenmesi ve tedbir alınması için çalışmaktadır. Bu tedbirler muhtemel senaryoda ülkelerin ekonomik kaybının azalmasına yardımcı olacaktır.

Büyük Veri Mühendisi: Büyük verileri toplayan, veri yazılım projelerinin tasarımını ve uygulamasını gerçekleştiren kişidir. Dağınık halde bulunan verileri sistematik olarak anlaşılabilir ve kullanılabilir hale getirirler.

Genetik Uzmanı: Organizmaları oluşturan DNA gibi genetik şifreleri çözümleyen, oluşumunu araştıran, elde ettiği verileri çeşitli tıp alanlarında kullanılması için yorumlayan, raporlayan ve arşivleyen kişidir. Tıbbi genetik laboratuvarlarında, hastalardan alınan kan, kemik iliği, amniyon sıvısı, düşük materyali vb. örneklerin analiz edilmesi, sonuçların raporlanarak hastaya verilmesi faaliyetlerini gerçekleştirilmesini sağlar.

Veri Analisti: Şirketin bütün bilgilerini bilgisayar ortamında toparlayıp derleyen ve analiz eden kişidir. İstatistik, veri işleme, tespit ve analiz etmek veri analistlerinin işidir.

Oyun Tasarımcısı: Oyun konsolları, atari oyunları, dijital/online oyunlar, kişisel bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler için oyun yazma/kodlama işi yapan kişilerdir. Yaratıcı fikirlerle gelecekteki projeleri şekillendirir, oyundaki görevleri ve bulmacaları oluştururlar.

Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı: Giyilebilir teknoloji; akıllı saatler, akıllı ceketler, akıllı şapkalar ve dijital elbiseleri kapsayan teknolojik kıyafet ve kişisel aksesuarlardır. Teknoloji ve tekstil dünyasını birleştirmeyi hedefleyen giyilebilir teknoloji tasarımcılığı sektöründe nanoteknoloji kullanılmaktadır. Giyilebilir teknoloji tasarımcılığının gelecekte popüler olacak yeni mesleklerden biri olması bekleniyor.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Uzmanı: En basit tanımıyla Nesnelerin İnterneti, elektronik veya mekanik her şeyi birbirine ve dolayısıyla internete bağlama teknolojisidir. Amaç, kullanabildiğimiz her nesneyi akıllı yapmaktır. Bağlantılı evler, arabalar ve ofisler daha yaygın hale geldikçe, cihazların düzgün ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için daha fazla geliştiriciye ihtiyaç olacak. Tam da bu noktada uzmanlar devreye girerek nesnelerin internetinde kullanılacak nesnelerin oluşturulmasında ve oluşabilecek güvenlik açıklarının kapanmasında rol oynayacak.

Drone Pilotu: Drone pilotları, insansız hava araçlarını kullanan ve yönlendiren kişilerdir. Drone pilotu, drone’ların üzerine yerleştirilen kameralarla çekim yapılmasını sağlar, drone’un bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirir, kumanda sistemlerini düzenli olarak kontrol eder. Kargo taşımacılığında, tarımda, inşaatlarda ve sağlık sektöründe kullanılan drone’lar yakın gelecekte hayatımızda daha da çok yer alacak.

Artırılmış Gerçeklik Geliştiricisi: Artırılmış gerçeklik, cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesine denir. Artırılmış gerçeklik geliştiricisi, bu uygulamaları ve ürünleri tasarlayan, oluşturan ve kullanıma sunan kişidir.

Sanal Mağaza Danışmanı: E-ticaretin geliştiği, her şeyin sanala taşındığı dünyada alışveriş yaparken aynı mağazalarda insanlara yardımcı olan satış danışmanları gibi sanal mağaza danışmanları da online alışverişte müşterilerine yardımcı olacak.

Organ Tasarımcısı: Kök hücre teknolojisindeki büyük gelişme sayesinde artık bilim insanları laboratuvar ortamında doku ve organ üretebilme kapasitesine ulaştı. 10 yıl içinde organ nakilleri yerini laboratuvar ortamlarında üretilen yeni organların insanlara nakledilmesine bırakacak. Bu nedenle organ, doku ve vücut tasarımcılarına ihtiyaç duyulmaya başlanacak.

Gerontolog: Gerontoloji, bir diğer adıyla yaşlılık bilimidir. Gerontoloji bölümünün amacı, yaşlı bireylerin hayatlarını daha rahat bir hale getirmek ve problemlerini çözümler üretmektir.

Akıllı Şehir Uzmanı: Gelişen dünya düzeni ile akıllı evlerin yanı sıra akıllı şehirler de bireylerin tercih listelerinde üst sıralarda rol oynayacak. Yakın gelecekte şehirlerin elektrik, su, atık ve doğalgaz gibi işlemler için kullanılabilecek sensörler ile donatılması söz konusu haline geliyor. Bu teknoloji adımında da akıllı şehir uzmanlarına çok iş düşecek gibi görünüyor.


Paylaş:
Yorumlar

Puanınız

İlginizi Çekebilir
15 Temmuz 2021

Endüstri 4.0’ın Öncülüğünde Dijital İkiz Teknolojisi

İlk olarak NASA’nın danışmanlık görevini üstlenen Dr. Michael Grieves tarafından 2002’de ortaya atılan bir kavram olan Dijital İkiz kavramı, canlı veya cansız bir nesne, ürün, süreç veya kişi gibi fiziksel bir varlığın elektronik bir kopyasıdır. Diğer bir deyişle sanal bir modelidir. Ürünün fiziksel olarak yapılmadan dijital ortamda kopyasının oluşturulmasına dayanan bu teknoloji, Endüstri 4.0 vizyonunun bir yansıması olarak görülebilir.

18 Mayıs 2021

Gizlilik Tabanlı Sözleşmeleri Destekleyen Yepyeni Bir Girişim: ARPA

Blokzincirlerin ortaya çıkışındaki en önemli etkenlerden biri de Smart Contract adı verilen akıllı kontratlardır. Akıllı kontratlar, blokzincir üzerinde iki dijital kimlik sahibinin arasında gerçekleşen anlaşmadır ve o blokzincir üzerinde kayıtlı kalır.

12 Nisan 2021

Her Gün Bir Yudum Kahvenin Yanına Biryudumkitap

Kitap severler için geliştirilen Biryudumkitap uygulaması, kullanıcılarının e-posta kutularına her sabah roman ve hikaye pasajları gönderen bir sosyal girişim projesidir.

Platform hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.

info@teknolojiileuretelim.com

Bizi Takip Edin
×